Rawatan Penyakit Berjangkit Covid19 secara individu.

Sekiranya anda merasa sakit, anda mesti berehat, minum banyak air, dan makan makanan berkhasiat. Menginap di bilik yang berasingan dari ahli keluarga yang lain, dan gunakan bilik mandi khusus jika boleh. Bersihkan dan buangkan permukaan yang sering disentuh.
Setiap orang harus menjaga gaya hidup sihat di rumah. Menjaga diet yang sihat, tidur, tetap aktif, dan menjalin hubungan sosial dengan orang tersayang melalui telefon atau internet. Kanak-kanak memerlukan kasih sayang dan perhatian tambahan dari orang dewasa pada masa-masa sukar. Ikuti rutin dan jadual biasa sebanyak mungkin.
Adalah normal untuk merasa sedih, tertekan, atau bingung semasa krisis. Berbual dengan orang yang anda percayai, seperti rakan dan keluarga, dapat membantu. Sekiranya anda merasa terbiar atau tidak dipedulikan, berbincanglah dengan pekerja kesihatan atau kaunselor.
Sekiranya anda mempunyai simptom ringan dan tidak sihat, biarkan diri anda dan hubungi pembekal perubatan anda atau talian maklumat COVID-19 untuk mendapatkan nasihat.
Dapatkan rawatan perubatan jika anda demam, batuk, dan sukar bernafas. Hubungi pihak kesihatan terlebih dahulu.